La UMH ha celebrado l’Escola d’Hivern NeurotechEU sobre neurotecnología, la Inteligencia Artificial i les seues bases legals i ètiques
19 de desembre 2024
La Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), membre de la Universitat Europea del Cervell i la Tecnologia (NeuortechEU), ha organitzat la Winter School on: “Challenges and risks of neuroscience and neurotechnology in times of Artificial Intelligence” i la Summit sobre la dimensió 8 de NeurotechEU: la neurometafísica. Este esdeveniment va reunir a al voltant de 40 assistents interessats a explorar els complexos creus entre neurociència, neurotecnología i intel·ligència artificial, abordats des de perspectives ètiques i legals.
Els assistents van ser rebuts pel Vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Vicente Micol i pel director del Centre Crímina de la UMH i organitzador de l’Escola d’HIivern, Fernando Miró Llinares.
Durant els tres dies, estudiants i investigadors de diferents àrees i perfils van assistir a les ponències de van trobar figures expertes i de renom com Roberto Andorno, María Isabel González Tapia, Francisco Javier Castro, Anníbal Astobiza, Eduardo Demetrio i Emilio José Armaza. L’Escola d’Hivern va servir com espai per a explorar els complexos creus entre neurociència, neurotecnología i intel·ligència artificial, abordats des de perspectives ètiques i legals.
El curs es va centrar en analitzar com estes disciplines impacten en els drets humans i la societat. Els participants van tindre l’oportunitat d’aprendre sobre temes com l’ètica de la intel·ligència artificial, els neuroderechos, i les implicacions legals i socials de les neurociències aplicades. A més, es van discutir els riscos associats amb la integració de la intel·ligència artificial en este camp. La diversitat d’enfocaments va enriquir el debat gràcies a la participació d’experts destacats en bioètica, filosofia, dret i tecnologia.
NeurotechEU és una aliança finançada pel programa ERASMUS+ de la Unió Europea i el Ministeri d’Universitats del Govern d’Espanya. Per part de la UMH, la iniciativa aglutina a professors i investigadors de les àrees de neurociències i la neurotecnología, amb el suport de tècnics del Servici de Relacions Internacionals i el Vicerectorat Internacionalització i Cooperació de la UMH. A més de la UMH, les universitats associades són Radboud Universiteit (Països Baixos), Karolinska Institutet (Suècia), Rheinische Friedrich-Wilhelms-Univeristät Bonn (Alemanya), Boğaziçi Üniversitesi (Turquia), Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca (Romania), Université de Lilla (França) i Háskólinn í Reykjavík (Islàndia).