La UMH rep una delegació de la Universitat de Medicina y Farmàcia de Cluj-Napoca, membre de NeurotechEU

7 de novembre 2024

Visita de Cluj a la UMH (NeurotechEU)Amb motiu de reforçar la cooperació entre les universitats aliades de la Universitat Europea del Cervell i la Tecnologia-NeurotechEU, les Doctores en Neurorrehabilitación de la Universitat de Medicina i Farmàcia “Iuliu Hațieganu” (UMF) de Cluj-Napoca (Romania) –universitat aliada de NeurotechEU–, Rodica Ungur i Monica Borda i els residents de l’Hospital Universitari de Cluj Timea Bărăian, Anca Guțu, Victor Labo, Mihaela Molnar i Andrada Maria Preda han visitat la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH).

En la seua visita han sigut rebuts pel vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Vicente Micol; la líder del projecte en la UMH i Directora de l’Instituto de Neurociències (UMH-CSIC) Juana Gallar; la Directora del Servici de Relacions Internacionals, Cooperació al Desenrotllament i Voluntariat, Inmaculada Blaya; l’investigador de l’Institut d’Investigació en Enginyeria d’Elx I3E-UMH, involucrat en les activitats docents conjuntes de NeurotechEU, José María Azorín; el Director de l’Institut d’Investigació, Desenrotllament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d’Elx (IDiBE), Antonio Ferrer Montiel; el Director del Centre Cíborg de la UMH Fernando Borrás; i l’investigador de l’Institut de Neurociències (centre mixt de la UMH i del CSIC), també involucrat en les activitats docents de NeurotechEU, Santiago Canals.

A més, durant la seua visita, la delegació de la UMF han visitat l’Hospital General Universitari Dr. Balmis d’Alacant, on van ser rebuts pel seu Director Mèdic, Luis Alberto Mena, i la Cap del Servici de Neurologia, Carmina Díaz Marín; i la Directora de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), Cristina Alenda. 

D’altra banda, amb Vicente Micol i Inmaculada Blaya van conéixer amb més detalle l’organització de la UMH així com la seua implicació en l’Aliança Europea NeurotechEU. El que ha permés a les representants de la UMF estudiar una futura col·laboració entre totes dues universitats en l’àrea de la tecnologia aplicada a la neurorrehabilitació.

En la seua reunió amb José María Azorín, est els ha ensenyat el Brain-Machine Interface Systems Lab de la UMH i alguns projectes en els quals estan treballant. A més, els visitants romanesos van poder fer una prova d’un ‘videojoc’ per a rehabilitació  motora, desenrotllat pel doctorand de la UMH Vicente Quiles Zamora, basat en l’optimització d’una interfície cervell-computador que descodifica els senyals generats en el cervell mentres el subjecte imagina els moviments.

En el IDiBE, van poder conéixer als investigadors David Cabañero, Enrique Barrajón Català i  María Herranz López, els qui els van ensenyar les instal·lacions i alguns dels seus projectes. Per exemple, Cabañero els va ensenyar com una bioimpresora 3D imprimia un model de pell humana que permet, per exemple, l’assaig de fàrmacs i cosmètics.

Per part seua, Fernando Borrás i Juan Carlos Rodríguez els van ensenyar el Centre Cíborg on van poder veure com els estudiants es preparen per a situacions reals a les sales que simulen un hospital real. Allí van conéixer a Leonardo i a Miguel, els dos ‘ninots’ que interaccionen i reaccionen a les decisions diagnòstiques i terapèutiques de l’estudiantat de ciències de la salut del campus de Sant Joan de la UMH.

Finalment, la delegació de la UMF va finalitzar la seua visita en l’Institut de Neurociències (UMH-CSIC). Allí, De Santis i Eggl van presentar els seus treballs enfocats en el desenrotllament, l’optimització i l’aplicació de ferramentes innovadores d’imatge per ressonància magnètica, no invasives i translacionals. Per part seua, Canals i Marcos van explicar com l’ús de models animals i tècniques avançades –com la combinació de tècniques d’imatge per ressonància magnètica funcional i registres electrofisiològics– els permet estudiar com es reorganitzen els circuits neuronals implicats en l’aprenentatge i la memòria.

La Universitat Europea del Cervell i la Tecnologia NeurotechEU és una aliança de huit universitats europees amb un enfocament en la neurociència i la neurotecnología. Mitjançant la construcció d’una xarxa transeuropea d’excel·lència en investigació i tecnologies del cervell, NeurotechEU augmenta la competitivitat de l’educació, la investigació, l’economia i la societat europea. Esta aliança està composta, a més de la UMH, per la Universitat Radboud (Països Baixos), l’Institut Karolinska (Suècia), la Universitat de Bonn (Alemanya), la Universitat del Bòsfor (Turquia), la Universitat de Medicina i Farmàcia “Iuliu Hatieganu” (Romania), la Universitat de Lilla (França) i la Universitat de Reykjavík (Islàndia). Esta trobada ha sigut organitzat per la responsable de NeurotechEU en la UMH, Juana Gallar.

Visita UMF a UMH 2024

Image 1 of 6